Wat is het verschil tussen podologie en podotherapie?

Podotherapeut / podotherapie

Zowel podologen als podotherapeuten houden zich bezig met voettherapie, medical taping orthesiologie, kinderpodologie maar waar het bij de podoloog voornamelijk het aanmeten van zolen betreft houdt de podotherapeut zich naast het aanmeten van zolen ook bezig met nagelproblemen, wondbehandeling bij diabeten en reumapatiënten. De registerpodoloog is een specialist op gebied van voetproblemen en lichaamshouding en helpt u om klachtenvrij te lopen, sporten, bewegen en werken. 

Podologie

Inmiddels is de opleiding voor register podologie opgeschaald naar een hoger niveau. Waar voorheen iedereen zich podoloog mocht noemen is dit nu niet meer het geval. Alleen een geregistreerde Podoloog aangesloten bij stichting loop krijgt vergoeding van de zorgverzekeraar.

Het vakgebied richt zich op het behandelen en voorkomen van klachten ten gevolge van een verkeerde stand of functie van de voeten en/of tenen. De registerpodoloog richt zich niet alleen op de voet zelf, maar ook op afwijkingen aan het gehele bewegingsapparaat die voortvloeien uit voetproblemen. Hij voorkomt, herkent en behandelt voetklachten en klachten hoger in het lichaam die veroorzaakt worden door een afwijking in de voet. Daarnaast heeft hij specialistische kennis van (risico’s bij) de kindervoet in de groei en van voetzorg bij hoog-risico voeten zoals bij reuma en diabetes. De registerpodoloog is een paramedicus en levert zowel preventieve als curatieve voetzorg. ( StichtingLoop)

Een registerpodoloog is opgeleid aan de Academie voor Podologie, staat ingeschreven in het beroepsregister bij LOOP en in het kwaliteitsregister bij KABIZ (Kwaliteitsregistratie en Accreditatie Beroepsbeoefenaren in de Zorg). Hij blijft zich ontwikkelen, houdt zijn kennis en vaardigheden actueel en verdiept deze met (bij)scholingen en andere deskundigheid bevorderende activiteiten. Ook doorloopt hij een kwaliteitsaudit. Alleen met goede resultaten in kwaliteit mogen deze voetspecialisten zichzelf registerpodoloog (blijven) noemen. Ook is de podologie opleiding opgeschaald naar het NLQF -niveau. Dit betekent wanneer uw register podoloog deze verplichte opscholing heeft uitgevoerd, ook hij/zij diabeten en reumapatiënten mag behandelen. Deze behandelingen worden vaak vanuit uw basisverzekering vergoed.

Kortom heeft u voetklachten en of knie, heup, rug, nek hoofdpijnklachten dan bent u bij de registerpodoloog op het juiste adres. Heeft u buiten de voetklachten en andere klachten ook nagelproblemen en wondverzorging nodig dan bent u bij een podotherapeut op het juiste adres.

 

.

Locatie Oldenzaal

KroeseWevers kantoor
De Matenstraat 47
7572 BV Oldenzaal

Locatie Losser

Carint Losser
Luttersestraat 2a
7581 BV Losser

Locatie Denekamp

Gemeentehuis Denekamp Nicolaasplein 5
7591 MA Denekamp

Locaties Duitsland 

Nordhorn (op locatie)
Neuenhaus (op locatie)
Lingen (op locatie)